Vestingstad strijdtoneel voor elfde editie Dwars deur Grolle

Lees verder

Vestingstad strijdtoneel voor elfde editie Dwars deur Grolle

Door Jan Colijn

GROENLO - Ooit begon het als afscheidswedstrijd voor voormalig profrenner Tristan Hoffman. Maar de combinatie van wielerspektakel met de monumentale binnenstad als strijdtoneel, bleek een gouden combinatie. En sindsdien wordt er in Groenlo jaarlijks een wielerronde gehouden. Zondag 18 augustus staat de elfde editie van ‘Dwars deur Grolle’ op het programma.

Ooit vormde het aloude Achterhoekse vestingstadje het decor voor vechtende ridders, dezer dagen zijn het de amateurrenners die er strijd voeren om de hoogste eer.
De smalle en bochtige straten van de Grolse binnenstad zorgen er volgens Miquel Porskamp van de organiserende regionale wielerclubs De Stofwolk en RTCG Groenlo voor dat er sprake is van een loodzwaar parcours. “Een traject van 1,3 kilometer met veel ‘draaien en keren’. Over venijnige klinkerstraten.”

De wielerronde werd ooit opgezet toen Groenloër Tristan Hoffman het na een lange carrière als beroepsrenner voor gezien hield. “Dat was in 2007. Daarna is het - op één jaar na - jaarlijks gehouden.”
Dat het parcours dwars door de binnenstad gaat, maakt het extra aantrekkelijk voor de toeschouwers. “Zeker omdat de renners langs de cafés en terrasjes rijden.”

Om 13.00 uur worden de recreanten op weg geschoten door wethouder Bart Porskamp. “De renners en rensters in deze categorie krijgen 30 kilometer voor de wielen. Deze recreantenwedstrijd is vooral bedoeld om niet-licentiehouders nader kennis te laten maken met het rijden van wedstrijden. De winnaar gaat naar huis met een cheque voor een overnachting in een vijfsterrenhotel in Amsterdam.”

Rond 14.15 uur passeert overigens de Ronde van de Achterhoek - een ander wielerevenement dat die dag wordt gehouden - compleet met karavaan en volgauto’s over de Markt in Groenlo. Vorig jaar was Kees Bol, intussen prof bij Team Sunweb, de winnaar.

Vervolgens gaan de amateurs en junioren met elkaar de strijd aan. Deze wedstrijd telt mee voor de Marveld Criterium Cup Achterhoek: een klassement dat wordt opgemaakt op basis van vier wielerwedstrijden in de Achterhoek.
Volgens Miquel Porskamp is er sprake van een sterk deelnemersveld. “Met regionale kleppers als Wouter Hendriksen, Gerjo Berentschot, Nederlands kampioen bij de Masters Patrick Somsen, plaatselijk favoriet Bobby Mellendijk, Lucas Heezen als winnaar bij de recreanten vorig jaar en Edwin Wielink als leider in de Marveld Criterium Cup Achterhoek. Dat belooft dus veel vuurwerk.”